niedziela, 10 lipca 2016

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Cześć :)
Dwóch rzeczy nie potrafię sobie w życiu odmówić - tego co pyszne i tego co sprawia mi dużo przyjemności. A że pulpeciki z indyka są pyszne i serwują mi przyjemności co nie miara, to ja jestem kupiony :D

SKŁADNIKI NA PULPECIKI:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 300g pieczarek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i przyprawa do mięsa mielonego do smaku

SKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY:
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 2 szklanki bulionu
-1 łyżka mąki
-1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku


Bierzemy się do dzieła. W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, czosnkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa.  Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy razem na patelni, aż osiągną ładny złocisty kolor.
Kiedy pieczarki są już gotowe, dodajemy je do mięsa i mieszamy aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Włączamy piekarnik na 190ºC i zanim się odpowiednio nagrzeje, mamy czas na uformowanie naszych pulpetów. Tworzymy małe kuleczki, które układamy na blaszcze lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Mamy zatem pół godziny na przygotowanie sosu. Potrzebujemy dwie szklanki bulionu. Najlepszy byłby przygotowany wcześniej rosół. Jeżeli jednak nie masz go pod ręką, a spieszy Ci się do konsumpcji, czując kuszący zapach dobywający się z piekarnika, zawsze możesz zrobić bulion z kostki rosołowej. Do wywaru dodajemy wymieszaną wcześniej śmietankę z mąką i gotujemy aż trochę zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek, chwilę trzymamy jeszcze na ogniu i sos gotowy.
Kiedy pulpety będą już gotowe, wyciągamy je z piekarnika.
Polewamy nasze mięsko przygotowanym sosem i podajemy z ziemniakami.
Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz