
Wiele rzeczy w życiu już widziałem, ale żeby ktoś nie lubił kawy - nigdy. Każdy kocha ją przyrządzić po swojemu, albo wybrać się do kawiarni na ulubioną małą czarną. Jeżeli jednak znudził Ci się klasyczny smak kawy, w warunkach domowych sam możesz nieźle pokombinować przy jej sporządzaniu. Najczęściej wybiera się różnego rodzaju kupowane soki smakowe. Można jednak zrobić to w dużo prostszy sposób, otrzymując ze zwykłych wiórków kokosowych mleko kokosowe. Latte sporządzone z takiego mleka to prawdziwa rozkosz dla każdego kawosza.
SKŁADNIKI NA KLEKO KOKOSOWE (1 filiżanka)
- 100g wiórków kokosowych
- 1 szklanka wody
Żeby mleko nabrało lepszej wyrazistości w smaku, warto zostawić zalane wodą wiórki na noc w lodówce. Nie jest to jednak konieczne. Wiórki razem z wodą doprowadzamy do wrzenia, a następnie ściągamy z gazu i miksujemy blenderem.
Gdy tylko całość wystygnie, wyciskamy wiórki przez sitko i wyrzucamy. Pozostało nam samo mleko kokosowe, które możemy wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce :) Jeżeli zdecydujecie się je przechowywać, nie zdziwcie się, że mleko będzie się rozwarstwiać. To normalne, wystarczy je potem jedynie zamieszać i wszystko wraca do normy :)
Czas się wziąć za kawę.
Przygotowujemy sobie espresso. Jeżeli mamy jakiś ekspres (np. włoski), będzie to dużo prostsze, jeżeli nie, zawsze możemy zaparzyć kawę w niedużej ilości wody, w osobnej szklance, a następnie przelać ją przez specjalny filtr do naczynia, w którym zrobimy nasze latte. W ostateczności może być to także kawa rozpuszczalna.
Do mleka kokosowego wlewamy mleko (najlepiej 3,2% w proporcji 1:1) i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia, po czym ściągamy z ognia i spieniamy specjalnym spieniaczem do mleka, lub zwykłym blenderem. Następnie zalewamy mlekiem kawę przytrzymując łyżką piankę, którą dajemy na koniec na samą górę.
Palce lizać :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz