wtorek, 12 lipca 2016

Roladki z kurczaka gotowane na parze

Cześć :) Z natury spożywanie mięsa lubi iść w parze z dodatkowymi kilogramami, a wszystko dzięki jednej małej rzeczy, która straszy ludzi niczym sama Buka z Muminków. Mowa oczywiście o tłuszczu. Można jednak przygotować pyszne mięsne danie ograniczając ilość tłuszczu do minimum. I to wszystko przy minimum wysiłku. Przygotowanie potrawy schodzi zaledwie 15 minut, a czas gotowania nieco ponad pół godziny.


SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plasterki chudej szynki
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka i słodka papryka w proszku do smaku


Myjemy pierś z kurczaka, dzielimy każdą na połowę i ubijamy na cienkie kotlety. Wewnętrzną stronę mięsa doprawiamy solą i pieprzem, po czym nacieramy przyprawą do kurczaka.

Następnie kładziemy na doprawionej stronie 2 plastry szynki i wkładamy pokrojoną w paski paprykę. Zawijamy całość i wrzucamy do naczynia do gotowania na parze.

Mięso gotujemy około 35 minut, po czym wyciągamy z naczynia i obsypujemy je słodką papryką w proszku i bazylią.

I tak bez wyrzutów sumienia można zajadać się mięsem dowoli ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz