środa, 2 marca 2016

Ziemniaki nadziewane koperkiem i papryką, jajko sadzone, idealny obiad na piątek

Ziemniak to najbardziej pospolite warzywo w polskiej kuchni. Jednak wcale nie musi być nudne!
Więc kiedy w któryś z kolei piątek głowisz się co wrzucić do garnka, oto prosty przepis, który nie dość, że rozwiąże Twój problem to jeszcze urozmaici Twoją ziemniaczaną kuchnie :)


SKŁADNIKI:
10 ziemniaków
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka masła
odrobina soli pieprzu
1 papryka czerwona
1 pęczek koperku
2 jajka
1 łyżeczka oleju do smażenia


Mamy wszystko więc do roboty :)


Kroimy cebulę w kotkę, po czym podsmażamy ją na patelni, aż osiągnie piękny, złotawy kolor. Ziemniaki gotujemy w całości, a gdy są już gotowe odcedzamy je i kroimy na połówki. W każdej połówce ziemniaka wydrążamy otwór, zaś to co wydrążyliśmy rozdzielamy na dwa garnki. Do jednego z nich dodajemy drobno pokrojony koperek, trochę masła i połowę podsmażonej cebuli, a do drugiego resztę cebuli, łyżeczkę papryki w proszku i masło, po czy obydwa farsze ubijamy tłuczkiem.

Wydrążone ziemniaki należy wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Do środka wkładamy czerwoną masę, zaś na górę dajemy masę zieloną.

Ziemniaki gotowe. Teraz przechodzimy do magicznego dodatku.
 ;)
Kroimy pionowo paprykę na plastry mniej więcej grubości 1 cm. i wkładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem.

Do środka papryki wbijamy jajko, doprawiamy je solą oraz pieprzem i smażymy wszystko pod przykryciem, aż białko i żółtko się zetnie.

Jeżeli ktoś woli dobrze ścięte żółtko, można obrócić jajko na drugą stronę i również chwile je podsmażyć. Gdy jajko jest gotowe, pozostaje już tylko wyłożyć wszystko na talerz i rozkoszować się pysznym i kolorowym obiadem.

Smaczności! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz