sobota, 5 marca 2016

Pieczone mielone, kotlety mielone pieczone w piekarniku

Kotlety mielone nie jedno mają imię, najczęściej jednak smażone są na patelni, przez co bywają tłuste i kaloryczne. Dlatego przygotowałem "lżejszą" wersję tego przysmaku, czyli pieczone mielone! :D


SKŁADNIKI:
500g mielonego mięsa drobiowego
1 bułka
0,5 cebuli
2 nieduże jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki zielonej pietruszki
odrobina masła
sól i pieprz i przyprawa do mięsa mielonego dla smaku
bułka tarta
500g pieczarek
odrobina oleju do smażenia


No to zaczynamy.
Do miski wkładamy mięso, namoczoną i wyciśniętą bułkę, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajka. Wszystko razem zagniatamy, a następnie dodajemy zieloną pietruszkę i przyprawy według uznania. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym.

W kotletach robimy małe wgniecenie i umieszczamy w nim kawałek masła. Dzięki temu nasze mięso będzie soczyste ;)
Na patelni podsmażamy pozostałą połowę cebuli, pokrojone w plasterki pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Kiedy pieczarki są już gotowe, wykładamy je na nasze kotlety. Całość przykrywamy i wrzucamy wszystko do nagrzanego wcześniej piekarnika. Całość pieczemy przez około godzinę w temperaturze 190ºC.
A potem... A potem to już tylko degustacja ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz