sobota, 13 marca 2021

Chleb kawowy

SKŁADNIKI: - 250g mąki przennej 
- 250g mąki żytniej 
- 20g kawy 
- 10g soli himalajskiej 
- łyżeczka cukru 
- 7g suszonych drożdży 
- 1 łyżka oleju 
- 300ml kawy zaparzonej metodą Cold brew 
- 20ml wody do rozpuszczenia cukru (dla ułatwienia 2 kieliszki wody;)) 
- 1 łyżeczka kminku do smaku (jeżeli ktoś lubi) 
Dzień wcześniej 20 g kawy zalewamy zimną wodą (300ml) i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Mąkę, sól, suche drożdze i kminek wrzucamy do miski.  Łyżeczkę cukru rozpuszczamy w dwóch kieliszkach wody i dodajemy do suchych składników. Filtrujemy naszą kawę Cold Brew (najlepiej przez papierowy filtr do kaw przelewowych), a następnie wlewamy ją do całości. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy wszystko aż będzie nadawało się do formowania. Wyrabiamy ciasto, po czym wkładamy je do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godziny.
Gdy ciasto już urośnie, wyjmujemy je z miski, ugniatamy ponownie przez chwilę i wkładamy jeszcze raz do foremki, w której będziemy chcieli upiec chleb. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wsadzamy nasz chleb na 40 minut, do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika. A teraz to co tygryski lubią najardziej :D Wyciągamy nasz chleb i kiedy jest jeszcze bardzo gorący, smarujemy lekko górę warstwą zimnej wody. Woda bardzo szybko odparuje, a my dzięki temu otrzymamy pyszną chrupiącą skórkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz