- 20ml wody do rozpuszczenia cukru (dla ułatwienia 2 kieliszki wody;))
- 1 łyżeczka kminku do smaku (jeżeli ktoś lubi)
Dzień wcześniej 20 g kawy zalewamy zimną wodą (300ml) i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Mąkę, sól, suche drożdze i kminek wrzucamy do miski.
Łyżeczkę cukru rozpuszczamy w dwóch kieliszkach wody i dodajemy do suchych składników. Filtrujemy naszą kawę Cold Brew (najlepiej przez papierowy filtr do kaw przelewowych), a następnie wlewamy ją do całości. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy wszystko aż będzie nadawało się do formowania.
Wyrabiamy ciasto, po czym wkładamy je do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godziny.
Gdy ciasto już urośnie, wyjmujemy je z miski, ugniatamy ponownie przez chwilę i wkładamy jeszcze raz do foremki, w której będziemy chcieli upiec chleb. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie wsadzamy nasz chleb na 40 minut, do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika.
A teraz to co tygryski lubią najardziej :D Wyciągamy nasz chleb i kiedy jest jeszcze bardzo gorący, smarujemy lekko górę warstwą zimnej wody. Woda bardzo szybko odparuje, a my dzięki temu otrzymamy pyszną chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz