czwartek, 17 lutego 2022
Kanelbullar - duńskie bułeczki cynamonowe :D
Zafascynowany obejrzanym niedano serialem "Vår tid är nu" powracam z charakterystycznym skandynawskim przysmakiem, który do kawy smakuje tak, że... słów brak :D
Ostrzegam, ich jedzenie uzależnia!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 330g mąki
- 55g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 7g suchych drożdży
- 50g masła
- 70ml mleka
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-75g masła
- 50g cukru
- 2 kopiate łyżeczki cynamonu
- ewentualnie garść rodzynek
Do miski wrzucamy składniki na ciasto: mąkę, cukier, sól, suche drożdże, masło mleko, jajko i wyrabiamy je.
Wyrobione ciasto odkładamy na chwilę pod przykryciem, żeby wyrosło. W międzyczasie zabieramy się za nadzienie. Wrzucamy do miski: Cukier, masło, oraz cynamon i ugniatamy, aż połączą się wszystkie składniki.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Wałkujemy je cienko na stolnicy na kształt prostokątu i smarujemy ciasto nadzieniem. Na koniec posypujemy wszystko rodzynkami.
Ciasto składamy przez połowe, kroimy na mniej więcej trzy centymetrowe paski i zwijamy je w bliżej nie określone kształty :D Ja stawiam na to, że to krój obważanka :D Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość wrzucamy na 20 minut do rozgrzanego do temperatury 200ºC piekarnika. Po upływie tego czasu wyciągamy i... całą siłą woli czekamy aż przestygnie ;D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz